Föreningen

Information till föreningens medlemmar

Föreningen är en ideell förening som består av två tomtområden inom en gemensam allmänning. Det västra tomtområdet, närmast sjön Addarn, kallas A-området och tomtområdet öster om vägen som går genom föreningens allmänning till Addarsnäs gård, kallas B-området. Totalt finns 45 tomter, som styckades av från Addarsnäs gård i början av 1960. Ett antal tomter inom A-området bebyggdes med fritidshus som var inflyttningsklara 1963. Föreningen bildades 1965.

Sjön Addarn

Sjön Addarn sköts av en fiskevårdsföreningen bestående av vattenägarna runt sjön. Tomtägareföreningen äger inget vatten, utan betalar en årlig avgift till fiskevårdsföreningen vilket ger oss begränsad fiskerätt i hela sjön, d.v.s. vi får fiska med handredskap, men inte lägga nät eller burar.


Flytetyg får framföras med paddel, åra, segel och el-motor. För att skydda vattnet tillåts inga förbränningsmotorer på sjön.


Föreningen sköter om en badstrand, två båtbryggor, en badflotte och en liten vik längst västerut för föreningens hundar att svalka sig i. Varje fastighet har en båtplats vid brygga märkt med sitt tomtnummer. På vintern kan du förvara din båt på uppläggningsbockar i anslutning till bryggorna. Märk gärna din båt med tomtnummer. Intill badstranden finns en fotbollsplan.

Området saknar papperskorgar och du behöver därför vara beredd på att kunna ta med dig rester och eventuellt skräp från platserna runt sjön och från bryggorna.


Vattenförsörjning

Föreningen har en egen anläggning med tre borrade brunnar för dricksvatten. Tillgången på dricksvatten är begränsad, så för bevattning av gräsmattor och rabatter används sjövatten, vilket också är draget till alla tomter från ett pumphus vid fotbollsplanen. Skulle det uppstå problem med något av dessa två vattensystem kontaktas i första hand resp. kontaktman och i andra hand en styrelseledamot. Då föreningen saknar serviceavtal med entreprenör kan återställning till normal funktion igen ta en viss tid.


Sopor och avfall

Trädgårdsavfall (gräsklipp, kvistar, ris och grenar) kan lämnas i anslutning till fotbollsplanen på A-området samt i gläntan mitt i B-området.

Hushållssopor hanteras av Norrtälje kommun.

Byggmateriel och restprodukter skall lämnas på återvinningscentralerna Salmunge ÅVC eller Görla ÅVC i enlighet med Norrtälje kommuns bestämmelser.


Träd

På din tomt får du fälla träd efter eget tycke. Var försiktig, så att du inte skadar dig själv, andra eller egendom. Träd som hotar elledningar eller teleledningar eller som riskerar att förstöra dessa kan tas ned av ägaren för ledningarna, vanligtvis är detta Vattenfall eller Relacom. För trädfällning på allmänning eller föreningens mark gäller föreningens grönområdesplan med karta. Styrelsen fattar beslut om trädfällning på allmänning. Vänd dig alltid till styrelsen gällande träd på allmänning.

 

Vägar

Motorfordon får framföras sakta i max 20 Km/h. Påminn dina gäster och entreprenörer om att hålla låg hastighet. Vägarna måste vara framkomliga för utryckningsfordon, undvik att parkera eller blockera vägen. Föreningen underhåller vägarna i området, såväl vinter som sommar. Det är varje tomtägares ansvar att hålla efter vegetation intill väg och i diken för att säkerställa god avrinning och underlätta plogning vintertid. Entreprenörsavtalet för vinterunderhåll är anpassat för fritidsboende och plogning görs när vår entreprenör har tid, vilket kan dröja flera dygn.


Bra och trevligt

För att våra två områden ska vara trevliga att vistas i och för att vi ska få Addarsnäs som vår fristad behöver vi arbeta tillsammans. Ditt deltagande på uppbåden är en förutsättning för att föreningens gemensamma ansvarsområden och ekonomi ska fungera och uppskattas därför stort. Att delta i föreningsarbetet som styrelseledamot, valberedning eller kontaktman med ansvar för gräsklippning, vatten och vägar är ovärderligt för föreningen. Vi måste tillsammans komma ihåg att hålla efter skräp och vårda vår natur. Vi behöver respektera perioder med eldningsförbud, alltid hålla våra fyrbenta vänner kopplade utanför den egna tomten och inte minst njuta av vårt Addarsnäs!